Matsvinn er et omfattende problem både i Norge og i resten av verden. Bare i Norge kastes det over 350 000 tonn mat, noe som utgjør en verdi på over 20 milliarder kroner. Matsvinn er ikke bare et økonomisk problem, men også en utfordring for miljøet og mennesker over hele verden.
Matsvinn er et samfunnsansvar
Hos kjøkkensjef Magnus Sundin ved Fazer-kantinen i Sjøfartsbygningen Restaurant K6, der han drifter både restauranten og kafeen, er matsvinn alltid på toppen av agendaen.
– Matsvinn er en del av oss, av jobben vår og vårt samfunnsansvar, og her er hele teamet med og bidrar. Det er ikke noe stort diskusjonsemne og en helt naturlig del av det vi gjør. For å lykkes med å redusere matsvinnet, må det likevel settes en langsiktig plan hvor vi stiller oss noen spørsmål: Hvilke produkter skaper problemer for oss? Ser vi et gjentagende mønster? Hva kastes mest av gjestene? Kan vi erstatte den varen med noe liknende? Hvordan gjør vi det? forteller Sundin.
Kaster nesten ingenting
Han er stolt av å kunne si at det per dags dato kastes så å si ingenting fra kjøkkenet.
– Vi har en plan som virker og derfor fortsetter vi i samme spor. På kjøkkenet bruker vi alt; paprikaskrotter, skall, kjøttbein, fiskeskinn. Så lenge råvarene opprettholder kravene kan vi lage kraft av alt dette.
I tillegg til matsvinn er kjøkkensjefen også opptatt av fornøyde gjester, som er like glade når drar som når de kommer.
– Når du vet at du leverer godt og serverer maten med stolthet, opplever gjesten det også.