6 smakfulle grillmarinader med lite salt

Få mest mulig smak på grillmaten, uten å bruke for mye salt, med disse smaksrike grillmarinadene.

Helsemyndighetene anbefaler nordmenn å redusere saltinntaket i kostholdet for helsens skyld, og som serveringsansvarlig hviler det et stort ansvar for andres helse. Å minimere saltforbruket er et felles ansvar og derfor har mange produsenter iverksatt tiltak for å redusere saltinnholdet i maten.

Minimer salt og sukker i grillmarinaden

 Likevel er ferdigmat fremdeles kilden til mesteparten av saltet som inntas, og særlig grillmarinader inneholder mye salt og sukker. Mens saltet er uheldig for helsen, er sukkeret uheldig for grillmaten, for det medfører gjerne at maten brenner raskere og får en sort stekeskorpe.

Med disse seks grillmarinadene slår du tre fluer i en smekk. Du får smakfull grillmat, med minimal bruk av salt samtidig som du unngår at grillmaten brenner seg.

Samtlige marinader holder til 2 kilo kjøtt eller fisk.

Til kjøttet:

 

Koreansk BBQ-marinade:

2 dl Mills soyaolje

5 ss sesamolje

1 dl soyasaus

8 fedd hvitløk, finhakket

3 vårløk, finhakket

1 ss ingefær, finhakket

1 ss pepper

 

Italiensk marinade:

2 dl Mills soyaolje

0.5 dl hvitvinseddik

1.5 dl finhakket mynte, persille og oregano

1 sitron, saften

1 ss chiliflak

 

 

 

Til fisken:

 

Sitrusmarinade:

5 appelsiner, saft og skall

1 dl limesaft

1.5 dl Mills soyaolje

8 fedd hvitløk, finhakkede

3 ss ingefær, finhakket

3 ss soyasaus

 

Chilimarinade:

2 dl Mills soyaolje

1 dl sriracha chilisaus

1 ss chiliflak

1.5 dl appelsinjuice

0.5 dl honning

Raw marinated chicken breasts cooking on the BBQ grill.

Til kyllingen:

 

Sitronmarinade:

2 dl Mills soyaolje

3 sitroner, saft og skall

4 ss honning

3 ss timian, finhakket

6 fedd hvitløk, finhakket

1 ss pepper

 

Hvitvinsmarinade:

2 dl hvitvin

3 dl Mills soyaolje

8 fedd hvitløk

4 dl hakkede krydderurter (persille, timian, oregano)

0.5 dl soyasaus

3 sitroner, saften