6 smakfulle grillmarinader med lite salt

Få mest mulig smak på grillmaten, uten å bruke for mye salt, med disse smaksrike grillmarinadene.

Helsemyndighetene anbefaler nordmenn å redusere saltinntaket i kostholdet for helsens skyld, og som serveringsansvarlig hviler det et stort ansvar for andres helse. Å minimere saltforbruket er et felles ansvar og derfor har mange produsenter iverksatt tiltak for å redusere saltinnholdet i maten.

Minimer salt og sukker i grillmarinaden

 Likevel er ferdigmat fremdeles kilden til mesteparten av saltet som inntas, og særlig grillmarinader inneholder mye salt og sukker. Mens saltet er uheldig for helsen, er sukkeret i denne sammenhengen uheldig for grillmaten, for det medfører gjerne at maten brenner raskere og får en sort stekeskorpe.

Med disse seks grillmarinadene slår du tre fluer i en smekk. Du får smakfull grillmat, med minimal bruk av salt samtidig som du unngår at grillmaten brenner seg.

Samtlige marinader holder til 2 kilo kjøtt eller fisk.

Til kjøttet:

 

Koreansk BBQ-marinade:

2 dl Mills soyaolje

5 ss sesamolje

1 dl soyasaus

8 fedd hvitløk, finhakket

3 vårløk, finhakket

1 ss ingefær, finhakket

1 ss pepper

 

Italiensk marinade:

2 dl Mills soyaolje

0.5 dl hvitvinseddik

1.5 dl finhakket mynte, persille og oregano

1 sitron, saften

1 ss chiliflak

 

 

 

Til fisken:

 

Sitrusmarinade:

5 appelsiner, saft og skall

1 dl limesaft

1.5 dl Mills soyaolje

8 fedd hvitløk, finhakkede

3 ss ingefær, finhakket

3 ss soyasaus

 

Chilimarinade:

2 dl Mills soyaolje

1 dl sriracha chilisaus

1 ss chiliflak

1.5 dl appelsinjuice

0.5 dl honning

Raw marinated chicken breasts cooking on the BBQ grill.

Til kyllingen:

 

Sitronmarinade:

2 dl Mills soyaolje

3 sitroner, saft og skall

4 ss honning

3 ss timian, finhakket

6 fedd hvitløk, finhakket

1 ss pepper

 

Hvitvinsmarinade:

2 dl hvitvin

3 dl Mills soyaolje

8 fedd hvitløk

4 dl hakkede krydderurter (persille, timian, oregano)

0.5 dl soyasaus

3 sitroner, saften