Kokte egg er en storfavoritt i serveringstilbudet. Det er ikke så rart. For i tillegg til å smake helt fantastisk, er det noe av det sunneste naturen har å tilby, pakket med alle de næringsstoffer som kroppen trenger, med unntak av vitamin C. Her får du 6 tips som sikrer deg perfekt kokte egg som er enkle å skrelle.
1. Temperatur
La eggene hvile minst 2 timer i romtemperatur før du koker de. Tempererer du eggene vil de bli enklere å skrelle i tillegg til at de ikke sprekker så lett. Egg tåler opptil en uke i romtemperatur, så gjør det til en vane å sette frem morgendagens egg i dag.
2. Bruk rent vann
Ved å ha salt eller eddik i vannet, øker vannets koketemperatur og det kan gi seig eggehvite.
3. Kalde egg i kaldt vann, varme egg i varmt vann
Har du kalde egg, legger du eggene i kaldt vann og koker opp. Da øker eggets temperatur gradvis med vannet og faren for sprukket eggeskall minimeres. Har du tempererte egg, koker du opp vannet først og deretter legger du eggene forsiktig ned i vannet. Bruk gjerne en skje for å unngå at skallet sprekker.
4. Trekke, ikke koke
Når vannet koker eller når eggene er lagt ned i det kokende vannet, bør du skru ned varmen. Konstant kokende vann kan gi seig eggehvite.
5. Legg eggene i kaldt vann
Det varme eggeskallet gjør at eggene fortsetter å koke etter at de er tatt opp fra vannet. Legg derfor eggene i kaldt vann etter at de er ferdigkokt. Dette vil også sørge for at eggene blir lettere å skrelle.
6. Koketid
Kalde egg legges i kaldt vann. Beregne tiden fra vannet koker. Romtempererte egg legges i kokende vann. Beregne tiden fra eggene legges i vannet.