Hvordan står det til med sunnheten i Storkjøkken?

En ernæringsfysiolog tar turen til Smak 2011 med nye kostråd og Nøkkelhullsmerkede matvarer lett tilgjengelig i bæreposen. Hva fant hun?

Håpet er at nye innovative, sunne produkter skal ta imot meg. Det blir med håpet. Synet av nytelsesmat og tomme kalorier ville fått en hver annen kollega til å snu i døra. Det er langt mellom liv og lære.

Nytelse er det første jeg tenker på på min vandring langs de lange rekkene med stands. Ikke så mye matlukt, men en garanti om at livet vil føles ekstra godt med dette bakeverket. På neste stand er det den hjemmelagde isen som viser vei til paradis. Når sant skal sies så er jeg på vei dit – helt til jeg innser at jeg vil få veldig mye å gjøre dersom Ola og Kari Nordmann begynner å innta disse matvarene i ukritiske mengder.

Kort og godt

Nei, da føles det mye bedre for både kropp og sjel å ta en smakebit av mat produsert omtrent hjemme på kjøkkenbenken. Kortreist mat er blitt vår nye nasjonale skatt. Dette kan vi ikke få for mye av. Eller hva var det nå med mengden fett og det røde kjøttet igjen? Ikke for mye av dette heller.

Unntaket finnes!

På min vandring i hallen på Lillestrøm føler jeg meg som kjerringa mot strømmen. Hvor er fokuset på at det går an å kombinere helse og matglede? Det er visst ikke andre en min egen stamme som våger å ta sjansen på upløyd mark. På standen til Mills får jeg både i pose og sekk, og kan høste flere go’ saker.  Ikke bare smaker maten godt, den gjør meg godt også. Mills er høvdingen i gjengen som satser friskt med sunne produkter, og som kan gå foran som et godt eksempel på at det er mulig å innfri forbrukerens krav til smak og samtidig trekke helsemyndighetene inn i stammeteltet sitt.

sweet_spicy