Surdeigsbrød – og rundstykker

Enkelt
100 min.
Duften av nybakt bakverk på ditt serveringsted slår aldri feil. Surdeigsbakst er i skuddet som aldri før. Her får du en grunnoppskrift på surdeigsbrød- og rundstykker som gir et godt og holdbart bakverk. Aller best bakverk med mest egenart, får du ved å bruke din egen surdeigstarter. Link til hvordan du lager det finner du lenger ned på denne siden. På denne oppskriften foreslår vi en brødstørrelse på ca 800g (gir 4 - 5 brød) eller rundstykker på ca 90g (gir 40 rundstykker), men her må du selvsagt justere etter det som passer deg best. Husk også at mye kan gjøres ved å variere toppingen, vi gir deg flere tips nederst på siden. God bakst.
Vurder oppskriften

Slik gjør du

  1. Slik gjør du 

    Ingrediensene i DEL 1 eltes sammen, tildekkes og settes i romtemperatur i 30-60 minutter (autolyse).

    ( Her finner du oppskriften på surdeigstarter)

     

    DEL 2;

    Tilsett salt, gjær og spe med litt og litt kaldt vann.

    Eltes i ca 10 min.

    200 g flytende Olivero smøres i en passende bakk. Den ferdige deigen legges i og brettes som en konvolutt.

    La stå tildekket i romtemperatur i 60 min. Brett den påny som en konvolutt.

    Sett på kjøl til dagen etter.

    Deigen legges pent på benken og deles i de stykker man ønsker. Behandles med forsiktighet så ikke all opparbeidet luft blir slått ut.

    Pensles med vann og toppes med for eksempel:

    • 1 del sesamfrø 1 del Quinoa og 1 del blå valmuefrø
    • Eller: sammalt hvete, sammalt rug eller lettkokte havregryn
    • Eller en blanding av havregryn og sammalt mel

    Deigen tempereres i 60 min og settes inn i varm ovn ca 270°C.

    Ca 1 dl kaldt vann kastes i bunnen av ovnen. Etter 1 min slippes fuktigheten ut.

    Stek på 220-240°C i 40 min for brød og 20 min for rundstykker.

Antall porsjoner:

  • DEL 1
  • 800 g hvetemel fin
  • 300 g sammalt spelt fin
  • 300 g sammalt hvete fin
  • 200 g havregryn lettkokte
  • 1200 g kaldt vann
  • 400 g aktiv surdeig av sammalt rug fin
  • DEL 2
  • 30 g salt
  • 5 g tørrgjær (eller 15g fersk gjær
  • 300 g kaldt vann
  • DEL 3
  • 200 g Olivero Flytende - Smør og Olivenolje 520 ml